Rase de Capre – Carpatina

Carpatina este cea mai veche si cea mai răspândită, primitivă, rustică, rezistentă si foarte heterogenă, din punct de vedere al culorii, dezvoltării si exteriorului si a producţiilor de lapte si de iezi. Provine din capra Prisca. Are talie medie, corp alungit, spinarea ascuţită, sale înguste, piept strâmt, culori diferite, păr lung, uger slab si marea variabilitate a conformaţiei si taliei se bazează exclusiv pe zona în care se găseste.

Coarnele sunt prezente la ambele sexe, mai dezvoltate însă la masculi, putându-se întâlni si exemplare fără coarne. Culoarea la caprinele acestei rase este în majoritatea cazurilor albă, însă se mai întâlnesc frecvent si indivizi de diverse culori, precum si multe bălţături. Urmează apoi caprele de culoare gri de nuanţe diferite, apoi cele roscate, albe si negre.

Structura învelisului pilos este reprezentat din două categorii de fibre: păr si puf deosebite între ele prin lungime si fineţe, fineţea pufului este cuprinsă între 10-19 μ iar a părului depăseste. Lungimea firelor de păr este cuprinsă între 7-10 cm cu maxime de peste 30 cm, iar a fibrelor de puf este de 2-4 cm.

Producţia piloasă este în general redusă, fiind cuprinsă între circa 0,150-0,250 kg puf si 0,600-1200 kg păr si se recoltează prin pieptănare. Greutatea corporală la nastere este cuprinsă între 2,5 si 4 kg în funcţie de numărul de iezi obţinuţi. La adulţi greutatea vie este cuprinsă între 35-43 kg la femele si 50-60 kg la masculi.

Este cea mai răspândită rasă de capră din România. Nu este pretenţioasă la climat si nici la condiţiile de furajare din România. Poate fi crescută atât pe păsune cât si pe stabulaţie. Prima fătare este la 2 ani si prolificitatea este de 1-2 iezi pe fătare. Producţia de lapte este medie (200-250 litri obţinuţi într-o lactaţie de 200-240 zile , cu maxima de 800 litri si un procent de grăsime situat între 4,5-6,5%, cu maxima de 10%) iar iezii au un spor destul de bun de crestere. Nu sunt sensibile la îmbolnăvire. Prolificitatea rasei este relativ redusă încadrându-se între limitele 130 -140 %.